Een sterk en gezond lichaam, dat is wat we allemaal willen, maar het bereiken van dit ideaalbeeld is makkelijker gezegd dan gedaan.

Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over de dingen die je kan veranderen in je leven om dat doel te bereiken.

In dit artikel lees je drie tips die cruciaal zijn voor iedereen die een sterk en gezond lichaam wilt.

  • Denk kritisch na over je eetgewoonten

Je eetgewoonten liggen aan de basis van alles wat je lichaam is. Het oude (en inmiddels afgezaagde) gezegde “je bent wat je eet” is gewoon waar. Uiteraard zijn er enkele onderdelen waar je zelf geen invloed op hebt, zoals bijvoorbeeld je genen.

Meestal kan je je eigen genetica echter overwinnen, zelfs wanneer die in je nadeel is. Slechte genen zijn geen excuus om bij de pakken te blijven zitten.

Het belangrijkste is dat je kritisch nadenkt over je eetgewoonten. Dat klinkt misschien logisch, maar weinig mensen passen deze tip daadwerkelijk toe. Neem even de tijd – nu, bijvoorbeeld, nadat je deze zin gelezen hebt – om eens goed na te denken over wat je precies eet. Kijk bijvoorbeeld eens naar de vele voordelen van veganistisch eten, kijk eens waar je edelgistvlokken kunt kopen of eet eens wat meer spinazie, broccolli en boerenkool.

De kans is groot dat je geen gezondheids-blog of dieet-goeroe meer nodig hebt om je te zeggen wat gezond is en wat niet, want diep van binnen weet je het eigenlijk wel.

Drink je veel frisdrank? Eet je soms ongezonde snacks? Eet je veel kant-en-klaar- maaltijden? Denk je dat je dieet de juiste hoeveelheid suikers, vetten en eiwitten bevat? Eet eens iets anders, zo zijn sesamzaad snacks heerlijk en super gezond.  Je kunt ook sesamolie kopen voor het geven van een nootachtige smaak aan je maaltijd.

Dit zijn moeilijke vragen om eerlijk te beantwoorden, maar daarin ligt wel de sleutel tot een gezond en sterk lichaam. Wees daarom eerlijk en durf jezelf te confronteren met je ongezonde eetgewoonten, dat is de eerste stap.

  • Ga anders eten

Met nadenken over je eetgewoonten op zich bereik je natuurlijk niets. Je moet je kritische observaties en goede voornemens namelijk ook echt in de realiteit kunnen omzetten. Daarom is het heel belangrijk dat je praktische informatie opzoekt over hoe je “anders” kan gaan eten.

Let op: een sterk en gezond lichaam impliceert zeker niet dat je daarom “minder” moet gaan eten. Enkele concrete tips:

-Drink veel water

– Schrap zoete snacks.

– Eet meer groente.

Als je veel sport, neem dan bijvoorbeeld proteineshakes, ze helpen je spieren sterker te krijgen.

– Vervang koolhydraten door gezonde vetten en eiwitten.

– Probeer zo weinig mogelijk dingen te eten die eruit zien alsof ze in een fabriek zijn gemaakt.

  • Ontwikkel een actieve levensstijl

Wat je eet, is ontzettend belangrijk, maar bijna even belangrijk is het ontwikkelen van een actieve levensstijl. Daarmee bedoelen we niet dat je elke dag een uur naar de sportschool moet om jezelf uit te putten. Je moet het veel breder zien dan dat.

Een actieve levensstijl houdt in dat je van bewegen een prioriteit maakt, net als van gezond eten en daarvoor hoef je niet naar de sportschool. Je kan dit invullen op een manier die voor jou prettig is en goed aan voelt.

Neem bijvoorbeeld de fiets wanneer je gaat winkelen en laat de auto thuis. Kies voor een ontspannende avondwandeling in plaats van een late film. Strek je benen even tijdens de kantooruren. Neem de trap in plaats van de lift. Tel je al die kleine beetjes bij elkaar op, dan ontwikkel je een levensstijl die je vanzelf zal helpen met afvallen en met het opbouwen een sterk en gezond lichaam.

 

Wil jij tips om 10 kilo af te vallen? Lees dan verder op deze website.

Share Button