Het jojo-effect met afvallen

Veel mensen willen vanwege hun overgewicht snel afvallen en volgen er meestal een zogenaamd crash dieet voor. Dit zijn de diëten die je beloven om binnen een week 5 kilo af te vallen. Dit is in de praktijk ook wel mogelijk door de voeding aan te passen en goed te sporten. Maar als je daarna weer in de oude eetgewoontes vervalt zal het aantal kilo’s die je bent kwijtgeraakt er snel weer aan komen. Dit wordt er bedoeld met het jojo effect dat dus gaat over het gewicht wat snel verdwijnt, maar bijna net zo snel weer terugkomt.

Als je gaat beginnen met een zogenaamd crash dieet dan ga je van het oude leefpatroon: weinig sporten en veel eten, opeens naar het nieuwe leefpatroon: veel minder eten en veel sporten. Het lichaam is het vaak niet gewend dat er maar zo weinig voedingsstoffen naar binnen komen en gaat daarom rustig aan doen met de energie die het van de voedingsstoffen krijgt. Het lichaam gaat als het ware in de spaarstand.

Als je na het dieet een paar kilo’s af bent gevallen en weer in je oude leefpatroon vervalt zul je al snel weer een paar kilo’s aankomen. Dit omdat het lichaam de opgeslagen reserves aan voedsel in je lichaam dan om zal gaan zetten in vet. Zo zal je aankomen en weer snel in de buurt van het gewicht van voor het dieet komen. Als je wilt afvallen zonder jo jo effect, denk dan eens aan een veganistische levenswijze. Een levenswijze zonder dierlijke producten. Gezonder, goedkoper en zeker effectief. Het enige wat je in de gaten moet houden is een eventueel B12 tekort. Je moet dus wel B12 slikken.

Als je goed wilt gaan afvallen moet je daarvoor geleidelijk afvallen. Je zal je voedingspatroon moeten veranderen en je zult een aantal keer per week moeten sporten en de nodige voedingssupplementen te nemen. Als je echt wilt gaan afvallen moet je je lichaam niet laten merken dat er een voedseltekort is. Je moet minimaal 1300 calorieën per dag eten en aan spieropbouw doen. Bij spieropbouw moet je wel op je proteïne letten.  Je kunt proteine shakes kopen die goed zijn voor je spieropbouw.

Het is goed voor het lichaam om tijdens het afvallen veel water te drinken, voor een gemiddeld mens is 1,5 a 2 liter per dag voldoende. Als je water drinkt zorgt dat er voor dat je minder snel een hongergevoel krijgt, tevens zorgt het er voor dat de afvalstoffen af gevoerd worden en stimuleert het de vet verbranding. Wanneer je vet verbrandt, komen daar afvalstoffen bij vrij. Die moeten uit je lichaam afgevoerd worden. Voldoende water zorgt ervoor dat je jezelf hiermee niet vergiftigt.

Share Button