De nadelen van een crashdieet

 

Een crash dieet is een dieet dat je belooft in erg korte tijd veel gewicht te verliezen. Vaak gaat het om tien of meer kilo in enkele weken of zelfs in één enkele week.  Misschien heb je al uit ervaring ondervonden dat dergelijke diëten niet werken.

Het gewicht dat je verliest met zo’n crash dieet, komt er in na enkele weken gewoon weer bij en voor je het weet, ben je slachtoffer van het het jojo-effect. Bovendien brengen crash diëten enkele gevaarlijke gezondheidsrisico’s met zich mee.

 

Hoe werkt een crash dieet?

Zoals we al zeiden moet een crash dieet vooral snel werken. Dat gebeurt door je lichaam actief te verhongeren, wat uiteraard erg ongezond is. Een crash dieet is een enorme schok voor je lichaam, want vaak eet je nauwelijks nog iets terwijl je het dieet volgt. Als je niet eet, val je uiteraard wel af, maar er gebeurt nog veel meer dan dat.

Je lichaam krijgt geen voedingsstoffen binnen, en dus zal het alle mogelijke reserves aanspreken. Grote delen van je glycogeenreserves zullen in de eerste plaats aangesproken worden, en dat is een proces waar je ook veel water bij verliest. Zo heb je de indruk dat je echt afvalt, terwijl je eigenlijk helemaal geen vet verbrandt.

 

Emotionele effecten van een crash dieet

Een crash dieet heeft niet alleen invloed op je lichaam, maar ook op je geest. Mensen die een crash dieet volgen, zijn vaak niet te genieten. Ze zijn erg prikkelbaar en voortdurend moe. Volg je een crash dieet, dan zal je je ook voortdurend hongerig voelen. In extreme gevallen kunnen crash diëten zelfs leiden tot de ontwikkeling van een depressie of een eetstoornis zoals anorexia.

 

Gezondheidsrisico’s van een crash dieet

Een crash dieet gaat gepaard met verschillende gezondheidsrisico’s. Het meest voorkomende risico is een tekort aan voedingsstoffen, omdat je simpelweg niet genoeg eet. Op lange termijn kunnen crash diëten aan de basis liggen van verschillende ernstige aandoeningen, zoals osteoporose. Om het calcium-tekort in je lichaam (veroorzaakt door het crash dieet) te compenseren, wordt calcium losgemaakt uit je botten, waardoor die minder stevig worden. De gevolgen kunnen onherstelbaar zijn. Verder houdt een crash dieet ook risico’s tot schade aan de hersenen, lever en hart in. Dat komt omdat al je organen energie nodig hebben. Die energie komt van je voeding, en wanneer je niets eet, krijgen je organen dus ook niet die broodnodige calorieën binnen.

 

Een gezond alternatief

Gelukkig is een crash dieet niet de enige manier om van je overgewicht af te komen. Wie slim is, pakt het helemaal anders aan.

Natuurlijk afvallen is de enige manier om gezond af te vallen. Dat doe je in de eerste plaats door een gezond dieet samen te stellen. Geen crash dieet, maar een echt dieet dat je maanden- of zelfs jarenlang kan volhouden.

Zo’n dieet zit vol voedingsstoffen en zal je nooit het gevoel geven dat je jezelf aan het verhongeren bent. Combineer een gezond natuurlijk dieet met een stevige portie sport en beweging, en je zal merken dat je vanzelf afvalt. Dat zal echter niet op enkele dagen gebeuren, want gezond afvallen zonder jojo-effect is een traag proces, maar het werkt wel, en je lichaam zal je dankbaar zijn.

Ook een manier om gezond af te vallen is dat te doen middels een glutenvrij dieet. Een glutenvrij dieet is zeker geen crashdieet en staat voor een duurzaam en verantwoord resultaat, ook tijdens een glutenvrij vakantie.

Share Button