De waarheid over broodbeleg

Brood is voor veel mensen een vanzelfsprekend onderdeel van het ontbijt en de lunch. Echter is brood steeds vaker negatief in de media waardoor je toch na gaat denken bij die gewoonte en ook bij het beleg dat je op je brood doet. Een gewoon sneetje brood bevat namelijk al heel wat koolhydraten en calorieën, maar het beleg waarmee je je brood eet is pas een echte dikmaker. Daar sta je niet vaak bij stil, maar het is wel de waarheid. Als je wilt afvallen is het daarom goed om verder te lezen.

De nummer één: kaas

Laten we even kijken naar wat mensen zoal op hun brood eten. Kaas is zonder twijfel de echte nummer één wanneer het op Nederlands broodbeleg aankomt. Een simpele boterham met kaas bevat echter al heel wat calorieën (iets meer dan 100 kcal voor een klein sneetje kaas). Bovendien zijn veel soorten kaas ook rijk aan zout en vet. Niet zo best voor een nationale trots, maar in vergelijking met andere populaire soorten beleg is een boterham met kaas eigenlijk niet  zo heel gezond.

Want laten we even eerlijk zijn: een sobere boterham met kaas is vaak niet het enige wat we tijdens de lunch eten. Vaak grijpen we naar vooraf klaargemaakte broodjes die weliswaar vaak wat sla of groenten bevatten, maar tevens bereid zijn met een flinke portie mayonaise of andere saus. Bij de calorieën en vetten in die sauzen staan we zelden stil, maar het zijn wel de dingen die een broodjeslunch ongezond maken en waar we buikvet van krijgen.

Als je af wilt van je buikje is het dus verstandig om die boterham met kaas achterwege te laten.

PS: roomboter of margarine met veel verzadige vetten is ook niet echt gunstig voor je vetgehalte. Gebruik zo veel mogelijk plantaardige margarine op je brood en omega 3 olie zoals lijnzaadolie of koopzaadolie. Plantaardige vetten zijn ook beter voor je cholesterol/

Andere soorten beleg: zelden meer als zoete troep

Daarmee zijn we echter niet uitgepraat, want er zijn nog veel andere soorten beleg die populair zijn bij ons. Chocoladepasta, marmelade en jam zijn allemaal voorbeelden van ‘zoete troep’. Ze bevatten nauwelijks voedingsstoffen buiten de suikers en zijn echte dikmakers. Bovendien worden commerciële beleg-soorten vaak gemaakt met inferieure ingrediënten zoals palmolie. Deze producten kun je dus het beste vermijden.

 

We moeten wel een uitzondering maken voor pindakaas, want pindakaas is eigenlijk best gezond. Mits er geen suikers aan het product zijn toegevoegd. Het bevat wel een flinke dosis calorieën, maar die zijn hoofdzakelijk afkomstig van gezonde vetten en eiwitten. Maar let op, want wanneer je buiten pindakaas ook jam op je boterham smeert – de beroemde Amerikaanse peanut butter jelly sandwich – dan heb je te maken met een echte caloriebom.

Wat voor beleg moet je dan wel eten?

Dat is een moeilijke vraag, aangezien veel van de populaire soorten beleg absoluut niet gezond zijn. Daarom is het aan te raden om geen brood meer te eten. Vervang je normale broodmaaltijd bijvoorbeeld door een salade of een lekkere groente-omelet of maak een heerlijke smoothie die boordevol gezonde voedingsstoffen zit. Het vraagt misschien een beetje mentale inspanning om je oude gewoonten af te leren, maar het is vast en zeker de moeite waard.

Wanneer je toch echt wilt vasthouden aan een maaltijd waarvan brood de basis is, dan kan je op zoek gaan naar enkele gezondere soorten beleg. Maak zelf een salade die je als beleg kan gebruiken, prak een avocado met peper en zout, of bak een eenvoudig eitje dat je bij je brood kan eten. Op die manier ga je de valstrik van ongezond beleg uit de weg en kan je eindelijk gezond gaan eten en overtollig vet verbranden.

Zelf broodbeleg maken?? Koop een keukenmachine.

De beste manier om zelf gezond broodbeleg en smoothies te maken, is een keukenmachine te kopen. Met een keukenmachine, zoals foodproccessor, maak je in een handomdraai van noten een heerlijke notenpasta en van vers fruit en groenten een heerlijke smoothie.

Gezonde olie tijdens je ontbijt, lunch of diner.

Het is niet alleen belangrijk wat je op je brood doet of bij je lunch of diner eet maar vooral ook welke vetten en olie je gebruikt. Margarine of olie soorten van plantaardige oorsprong bevatten essentiële aminozuren en zijn veel gezonder dan dierlijke of geharde vetten. Koop bijvoorbeeld plantaardig olie zoals sesamolie of amandelolie en je zult ontdekken dat dit een verrijking van je voeding is en de smaak ook nog eens verbetert. Zo smaakt sesamolie nootachtig en is zoete amandelolie van biologische kwaliteit heerlijk over een salade. Genieten maar.

 

 

Wil jij meer weten over afvallen? Klik dan hier.

 

 

 

Share Button