Echt eten, hoe doe je dat?

Er zijn zoveel verschillende diëten dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet. Ze beloven allemaal aantrekkelijke resultaten wanneer je de (soms bizarre) regels van het crash dieet volgt. Helaas draait het volgen van zo’n dieet meestal op een mislukking uit. Maar wat werkt dan wel om van je overtollige kilo’s af te komen? Het antwoord is heel simpel, je moet echt gaan eten.

Als je een kritische lezer bent heb je waarschijnlijk al meteen een opmerking: echt eten, is dat niet gewoon het nieuwste hippe dieet, met specifieke regeltjes en mooie beloftes? Dan kan ik je gerust stellen, want dat is het echt niet, eigenlijk is echt eten net het tegenovergestelde van überhaupt een dieet volgen. Echt eten is iets dat je levenslang doet, en niet met het oog op afvallen of een ander concreet doel voor ogen. Echt eten helpt je met het bereiken van je meest natuurlijke gewicht, zonder daar een specifieke datum op te plakken. Er horen geen gekke wiskundige berekeningen bij deze methode, geen puntensysteem, geen calorieën tellen. Wanneer je simpelweg gezond begint te eten, komt alles vanzelf. Als je bijvoorbeeld regelmatig broccolli, spinazie en boerenkoop eet, krijg je voldoende foliumzuur en ijzer binnen en als je regelmatig fruit eet voldoende vitamine C. Gezond en gevarieerd eten is belangrijk.

Laten we dat even concreet maken. Hier volgen enkele praktische tips die je kan toepassen in je dagelijkse leven om echt te gaan eten en om echt gezond af te kunnen vallen.

  1. Vermijd bewerkt voedsel

Bewerkte voedingsproducten zijn het resultaat van ingewikkelde chemische processen die smaakstoffen, kleurstoffen en geurstoffen aan het product toevoegen. Op den duur is het eindproduct nauwelijks nog als voedsel te herkennen. Bewerkt voedsel is rijk aan geraffineerde suikers die je dik maken, en bevat nauwelijks voedingstoffen die je lichaam nodig heeft zoals vitaminen en mineralen.  Je krijgt geen gezonde kinderen als deze te veel bewerkte voedingsmiddelen met suiker eten. Een handige praktische tip: wanneer je een product wilt kopen in de supermarkt, kijk dan eerst even op de verpakking. Staat de lijst met ingrediënten vol met chemische stoffen die je niet kent, zet het dan gewoon weer in het rek en ga op zoek naar een gezond en natuurlijk alternatief.

  1. Probeer mindful te eten

Mindfulness kan je perfect toepassen op gezonde voeding. Denk ook aan gezonde kruiden zoals sint janskruid. Wanneer je een maaltijd eet, probeer er dan ten volle van bewust te zijn wat je eet, hoe je eet, hoe je voedsel smaakt en hoeveel je eet. Zo ga je veel meer nadenken over je voeding, en dat leidt automatisch tot bewustere en betere keuzes.

Ga na het mindfull eten in bad.

Heb je een ligbad?? Ga dan na je eten met aandacht eens in bad, dat onthaast nog meer. Verwen je lichaam met zachte amandelolie en brand een kaarsje. Je zult zien, mindfull leven, is leven met aandacht. Zijn in het nu.

  1. Ga op zoek naar gezonde alternatieven

Van veel producten weet je wellicht wel dat ze ongezond zijn, maar je eet ze toch omdat je van de smaak houdt. Daarom is het een goed idee om op zoek te gaan naar gezondere alternatieven. Zo kan je je eetgewoonten heel makkelijk stap voor stap aanpassen. Enkele concrete vervangingen die je kan maken zijn:

  • Probeer eens als een vegan te eten. Veganistisch eten is gezond, goed voor de lijn en goed voor je cholesterolgehalte
  • Vervang sauzen zoals ketchup en mayonaise door kruiden. Die zijn veel natuurlijker, gezonder en bovendien ook veel lekkerder!
  • Vervang witte rijst door quinoa. Witte rijst bevat erg veel koolhydraten. Quinoa is net zo makkelijk klaar te maken maar bevat veel meer eiwitten en minder calorieën.
  • Vervang ingeblikt fruit door vers fruit. Vers fruit bevat geen bewaarmiddelen en veel minder suiker.
  • Ga meer plantaardig voedsel eten en nog beter, veganistisch. Gebruik bijvoorbeeld eens tarwekiemolie, olijfolie, pompoenpitolie  of andere gezonde olie en je zult niet alleen merken dat je maaltijd lekkerder wordt maar ook dat de onverzadigde vetzuren je lichaam goed doen.

 

Share Button