Gezonde voeding

Gezond eten en gezond afvallen?

De meeste mensen eten vaak zonder er bewust bij na te denken wat echt gezond is. Weinig mensen weten zelfs wat gezond eten (lees: variatie) is. Veel mensen willen best gezonder eten, maar een groot deel van de mensen vind gezond voedsel te duur en men vindt dat gezond eten ook niet altijd even lekker. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat wanneer je gevarieerd en gezond eet, voldoende beweegt en op gewicht blijft, je veel minder kans hebt om bepaalde aandoeningen te krijgen.

Gezonde voeding is in ieder geval een veel besproken thema, er zijn al heel wat artikelen over geschreven. Veel mensen kennen de richtlijnen: voldoende groente en fruit eten, zorgen voor variatie, niet te veel vet en voedsel eten dat veel suiker bevat. Weten wat gezond eten is, hoeft niet meteen te zeggen dat je een gezond eetpatroon hebt. Ook de inname van gezonde onverzadigde vetzuren ( omega 3 e.d. ) zijn zeer belangrijk.

Variatie

Om gezond te blijven heb je circa 40 verschillende voedingsstoffen nodig. Er is niet één specifiek voedingsmiddel dat je deze stoffen kan geven. Om er voor te zorgen dat je zo veel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt is het zaak om een grote variatie aan te brengen in je voedingspatroon. Je kunt de zogenaamde schijf van vijf in acht gaan nemen. Er zijn gelukkig genoeg gezonde recepten verkrijgbaar die je hierbij kunnen helpen.

Je begint bij de basis. Dit zijn maaltijden die veel koolhydraten bevatten, zoals aardappelen, pasta’s rijst, granen en brood. Circa 50% van de calorieën die je dagelijks verbruikt moet afkomstig zijn van de genoemde voedingsmiddelen. Een hoog vezel gehalte is ook belangrijk. Je kunt daarnaast kijken naar omega-3 vetzuren. Dit zijn essentiële vetzuren. Kijk ook eens naar teunisbloemolie, een olie die gezond is maar ook helpt bij menstruatieklachten en overgangsklachten.

Gezonde vakantie

Er zijn ook vakanties waar je gezonde voeding krijgt en waar er gewerkt wordt aan je gezondheid. Deze zogenaamde gezondheidsvakanties kunnen ook korte vakanties of weekenden zijn voor 2 of 3 dagen.

Alles over gezonde vakanties

 

Groenten en fruit

Naast koolhydraatrijke maaltijden zijn groenten en fruit belangrijk. Veel mensen eten te weinig groenten en fruit, terwijl deze veel noodzakelijke voedingstoffen bevatten. Dagelijks is het de bedoeling dat je minimaal vijf porties fruit en groenten eet.

Als je een lijst hebt gemaakt met wat je kunt eten, is het belangrijk om regelmatig te eten. Het overslaan van bijvoorbeeld het ontbijt is iets wat je moet voorkomen, want dat heeft bepaalde negatieve gevolgen. Het ontbijt zorgt dat de verbranding op gang komt, mensen die niet ontbijten grijpen later op de ochtend vaker naar voedingsmiddelen die te veel calorieën bevatten.

Naast gevarieerd eet is voldoende vocht nodig. Het gaat om gemiddeld 1,5 liter vocht per dag. Water is een goede vochtbron, maar ook fruitsappen en thee zijn gezond. Bij de keuze voor frisdranken kun je het best de light versies kiezen. De light softdrinks bevatten minder calorieën.

Heb je eenmaal een gezond voedingspatroon aangenomen, dan is het van belang om voldoende aan lichaamsbeweging te doen. Neem de trap in plaats van de lift, ga in plaats van de auto geregeld op de fiets naar het werk en begin met sporten. Dit zijn gezonde gewoontes die je jezelf moet aanleren en op deze manier kun je gezond afvallen.

Vet verbrand geheimen

Vet verbranden is de basis van afvallen. Maar door de inname van de juiste vetten zal je minder aankomen en hoef je minder vet te verbranden.

Maar het allerbelangrijkste is dat je alleen gezonde vetten gebruikt met voldoende omega 3 vetzuren.  En om het plaatje compleet te maken, niet alleen omega 3 vetzuren zijn belangrijk.  Ook gezonde omega 3,6 en 9 vetzuren zijn ontzettend belangrijk om het lichaam goed te kunnen laten functioneren en af te kunnen vallen.

Share Button