Cardio fitness en krachttraining

Sommige mensen hebben overgewicht en willen dit gaan verminderen door aan fitness te gaan doen. Het is voor hen de bedoeling om het vetpercentage te verlagen en gewicht te verliezen. Maar je kunt ook op hetzelfde gewicht blijven als je de vetmassa in spiermassa verandert met krachttraining.

Als je wilt gaan afvallen kun je cardio fitness training gaan doen. Dit zijn trainingen die er op zijn gericht het uithoudingsvermogen te verbeteren. Je traint dan niet met een heel hoog inspanningsniveau maar je houdt dit wel een veel langere tijd vol. Het is dan belangrijk als je gewicht wil verliezen om dan ongeveer 75% van je max hartslag te trainen en dat een bepaalde tijdsduur volhouden.

Kracht en cardio fitness combineren

De beste manier om te gaan afvallen is door krachttraining en cardio fitness met elkaar te combineren. Als je elke training met een korte cardio fitness begint zorg je er voor dat er door het hele lichaam heen een verbeterde bloedsomloop plaats vindt (warming-up). Dit zorgt er voor dat je spieren meer zuurstof tot zich kunnen nemen en dat heeft weer een positieve invloed op de tijd dat je spieren iets vol kunnen houden. Zo zorg je er voor dat de spieren zich goed kunnen herstellen van de vorige trainingen en er weer klaar voor zijn om opnieuw te gaan trainen.

Bij cardio oefeningen zal je merken dat als je deze steeds langer en vaker uit gaat voeren, dat jouw gewicht zal gaan afnemen. Je moet daarvoor wel erg regelmatig blijven trainen want als je maar een keer per week bijvoorbeeld gaat hardlopen zal dit niet afdoende zijn om af te vallen. Als je cardio oefeningen gaat doen zoals fietsen, roeien of hardlopen op de loopband, zal je dit wel ongeveer drie of vier keer per week moeten doen om effectief af te vallen.

Uiteraard speelt ook voeding een belangrijke rol. Door te sporten krijg je vanzelfsprekend honger, maar het is dan niet de bedoeling dat je gaat grijpen naar ongezonde snacks, neem dan een gezonde  proteinereep.  Het is in ieder geval belangrijk dat je cardio fitness met regelmaat uitvoert. Als je de ene week vier keer gaat fitnessen en de andere week maar een keer dan is er geen sprake van een regelmatig trainingsschema.

Je kunt het beste drie of vier dagen in de week trainen om tot gewichtsverlies te komen. Ook het trainen van de spieren kan alleen als je regelmatig oefeningen uit voert. Dat kun je weer het beste doen door een trainingsschema bij te houden en bijvoorbeeld elke week te herhalen. Voor afvallen doe je er dus verstandig aan om veel cardio fitness oefeningen te doen en daarnaast jouw krachttraining, zo verlies je het snelst vetmassa.

Share Button