Top 10 producten die rijk zijn aan vitamine B12

B 12 vitamine is één van de belangrijkste vitamines.

Naast een tekort aan vitamine B 12 is ook een vitamine D3 tekort vaak oorzaak van problemen met de gezondheid.

Hier vind je veel informatie over vitamine B12

Recent onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 40% van de mensen die een Westers dieet volgen lijden aan vitamine B12 deficiëntie. Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine die je helpt bij het onderhouden van je zenuwen en hersencellen. Vitamine B12 is ook belangrijk voor de aanmaak van nieuwe rode bloedcellen. Wanneer je te weinig vitamine B12 hebt, kan dat leiden tot beschadiging van de zenuwen, wat meestal gepaard gaat met vermoeidheid en moeilijkheden om je te concentreren. De voordelen van een vitamine B12-rijk dieet mag je dan ook niet onderschatten: wanneer je voldoende vitamine B12 in je voeding hebt, zal je meer energie hebben, je beter in je vel voelen, minder zin hebben in suikers, en je cholesterol en bloeddruk zal verlagen. Laten we even kijken naar tien producten die rijk zijn aan vitamine B12.

 1. Rundslever
  Niet iedereen houdt van de smaak van rundslever, maar als het op vitamine B12 aankomt is lever ongetwijfeld de kampioen. Een kleine portie rundslever bevat meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B12.
 2. Sardines
  Hetzelfde geldt voor sardines. Een portie sardientjes (ongeveer 85 gram) bevat 7.6 microgram vitamine B12. Dat is minder dan de helft van wat eenzelfde hoeveelheid rundslever bevat, maar nog steeds meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
 3. Rundvlees
  Gewoon rundvlees is eveneens een goede bron van vitamine B12. Een kleine steak van 200 gram bevat ongeveer 5 microgram vitamine B12, wat ongeveer 60% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid is.
 4. Tonijn
  Tonijn bevat ongeveer 3 microgram vitamine B12 per 100 gram. Naast een uitstekende bron van vitamine B12 is tonijn ook een goede bron van gezonde eiwitten.
 5. Kaas
  Vijftig gram kaas bevat ongeveer 2 microgram vitamine B12. Let wel op dat kaas eveneens erg veel calorieën bevat. Als je wilt afvallen kun je dit dus beter niet te vaak eten.
 6. Kwark
  Kwark bevat slechts iets minder vitamine B12 dan gewone kaas. Hier gaan uiteraard dezelfde waarschuwingen op als bij andere kaasproducten: eet ze met mate!
 7. Lamsvlees
  Lamsvlees bevat iets meer vitamine B12 dan rundsvlees, maar wordt minder vaak gegeten in het Westen, daarom staat het slechts op de zevende plaats. Lamsvlees is echter eveneens een uitstekende bron van vitamine B12.
 8. Melk
  Een glas melk bevat al gauw één microgram vitamine B12. Dat is ongeveer 18% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
 9. Eieren
  Eieren zijn een bron van tal van voedingsstoffen. Naast gezonde vetten en eiwitten bevatten eieren eveneens een aardige portie vitamine B12: 0,44 microgram per eitje, of ongeveer 7% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
 10. Zalm
  Zalm bevat slechts iets minder vitamine B12  dan rundsvlees, en verdient daarom zeker een plekje in deze lijst.

Verwerk je al deze producten op een regelmatige manier in je gezonde dieet, dan lukt het je om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen. Maar wanneer je vegetarisch of veganistisch bent, kan dit nogal eens een probleem zijn, aangezien de meeste producten op deze lijst van dierlijke oorsprong zijn. Vegetariërs kunnen wel eieren of kaas eten, maar voor veganisten zijn er maar weinig opties om voldoende vitamine B12 op te nemen. Daarom is het aangeraden voor hen om een vitamine B12 supplement te nemen.

Er zijn veel goede B12 vitamine supplementen voor veganisten verkrijgbaar. Ook het bekende merk Solgar heeft diverse vitamine B 12 tabletten welke geschikt zijn voor veganisten. Als je wilt kiezen uit een ruim aanbod veganistische vitamine B12 kijk dan eens binnen het assortiment vitamines van vegan-shop.nl

 

Heb je overgewicht en wil je afvallen? Klik dan hier.

Share Button